Zambia


Dag 31. Fredag, 12:e December 2003. Lusseafton

On the road again
Frukost och avfärd som vanligt efter våra 4 dagars uppehåll i Vic Falls. Nattens regnoväder slutar lagom tills vi börjar förbereda frukosten. Har mattjänst idag igen. 

Böljande landskap
Vi passerar snabbt gränsen och befinner oss nu i Zambia. Bitvis är det ett mycket storvulet och böljande landskap. Åt öster sträcker ett lågland ut sig omgivet av stora berg. Naturen är mycket lummig. Marken täcks av röd lerjord och är inte alls så sandig som i Namibia och Botswana.

Tegel
Vägen kantas av samma enkla hyddor som i sett i grannländerna med undantaget att dom här ibland är fyrkantiga istället för runda och att de flesta är byggda av tegel. Jag tror dom tar lera direkt från marken och soltorkar på plats. Jordbruket är också samma småskaliga odlingslotter utom enstaka storskaliga majsplantager.

Valutan här heter Kwasha och 1 US Dollar motsvarar 450 sådana pengar.

Poliskontroller
På den relativt korta sträcka från gränsen till huvudstaden Lusaka, som är vårt mål idag, passerar vi 5 poliskontroller. Jag vet inte vad dom kontrollerar men dom är inte speciellt intresserade av turister.

Lusaka
Passerar som hastigast igenom Lusaka som är en smutsig och trist stad och kampar några kilometer utanför på Pioneer Campsite. Lucia har vi helt glömt bort.

Oväsen
Det är mycket oväsen i naturen. Cikador som spelar, ett gäng hundar som ylar samt en massa odefinierade vinande och knäppande ljud ute i skogen.

Alla mobiltelefoner är stendöda.

 

Faktaruta för Zambia

Historik
Liksom många andra länder i södra Afrika invaderades Zambia av expanderande Zulu-stammar under 1800-talet. Genom en europeisk uppgörelse "the scramble for Africa"  kom landet under slutet av seklet under engelskt styre. Det var dock i praktiken Cecil Rhodes som kom att administrera landet, precis som i Zimbabwe, och det blev känt som Nord-Rhodesia. 1964 fick landet sin självständighet.

Klimat
Trots sitt läge i den tropiska zonen gör höjdläget, 1000-1500möh,  att temperaturen är lite mer moderat än man kunnat förvänta sig. Regnet faller främst på sommaren, det vill säga från november till april.

Kultur
Engelskan är det mest officiella språket men det finns även sju inhemska språk med officiell status. De flesta är kristna eller har traditionella livsåskådningar eller en blandning av båda. Det finns även en lite grupp muslimer.

Statistik (FN 2001)
Zambia hör till de riktigt fattiga länderna i världen. BNP per capita är en trettiondel (!) av Sveriges, 780 US$. Nästan 90 % av befolkningen lever på mindre än 2 US $ per dag. Den förväntade livslängden är därför också låg, 33 år. Var femte vuxen är smittad med HIV. 

Spädbarnsdödligheten är dessutom hög, mer än vart tionde barn som föds upplever inte sin ettårsdag.  Befolkningstätheten är bara hälften av Zimbabwes, 14 personer per km2.


Lummig och grön skog i Zambia


Chisekesi village


Dag 32. Lördag, 13:e December

Mer regn
Regnat igen under natten och marken är lerig. En buss från ett annat overlandbolag har fastnat i gyttjan på kampingen och tar en timme att få loss.

Manda Hill
Vi gör ett besök på Manda Hill som är ett modernt men ganska tråkig stormarknad. Provianterar och köper några CD-skivor och ett litet silversmycke.

Krokodilfarm
Som rent tidsfördriv besöker vi en krokodilfarm en bit från staden. Här finns små krokodiler och större krokodiler och några riktigt feta bjässar. Det största är bortåt 60-70 år gamla.

Mitt i bland krokodilburarna finns en liten minigolfbana. Den uslaste vi någonsin skådat. Det mesta är byggt av betong, som vittrat sönder med tiden, inga ytor är plana och vissa passager är fyllda med jord och grus. Dock en utmaning vi inte kunde säga nej till. Esbjörn vann.

Luciatåg
På kvällen framträdde till slut ett ganska spontant luciatåg med Helsingborgs-Karina som Lucia. Textbortfallet i sången var stort och stämsången ganska usel men det var i alla fall Lucia. Heder åt Karina och lussegänget!

 


Baren på Pioneer Camp Site.


Linda och Jarmo kopplar av med att göra...ingenting.


Till slut kom Lucia tågande. (Foto av Kari Neijonen)


Dag 33. Söndag, 14:e December

Separationsångest
Vi lämnar kampingen. Första anhalten är Lusaka International Airport där vi avlämnar alla som skall åka hem. Stora kramar och många tårar.

Tropiskt
Vi andra fortsätter österut ner på låglandet. Stora berg omgärdar oss. Här vilar en tropisk värme trots att det regnar hela förmiddagen. Ju längre österut vi kommer ju fattigare blir det och vägen blir allt mer usel.

Kampingfynd
Det är inte helt klart var vi skall övernatta idag. Att stå vid vägkanten kan vara farligt om det är för nära bebyggelse och längre österut är det tätt mellan byarna. Av en slump hittar vi en kamping i byn Petauke.

Insektsterror
Här finns varmvatten och toaletter men också tusentals insekter. Inga mygg men mal och olika flygande skalbaggar och larver som ser ganska skräckinjagande ut. Efter middagen blir det att snabbt krypa in under myggnätet.

Redan imorgon lämnar vi Zambia som mest är ett transitland för att komma till Malawi.


Lunchpaus på väg österut


Petauke

Fortsättning...