Malawi


Dag 34. Måndag, 15:e December 2003

Usel zambisk väg
Vi lämnar Petauke på morgonen med sikte på den malawiska gränsen. Sista vägsträckan i Zambia är verkligen i dåligt skick. Visserligen asfalterad men den stora hål som gör att alla måste köra slalom på vägbanan. Detta är dessutom den enda genomfartsleden åt öster och många tunga transporter kör här.

Mulet
Det är fortfarande mulet och temperaturen i bussen har legat under 30 grader de sista dagarna. För första gången ser vi grisar, Jehovas vittnen och... mängder av cyklister! Någon cykelfabrik måste sponsrat provinsen.

Kwasha
Svartväxlar lite vid gränsen bara för att ha lite kontanter. 1 US dollar motsvarar 100 Malawiska Kwasha. Gränsövergången är lite märklig för det är mer än en mil mellan den Zambiska utfarten och den Malawiska infarten. Däremellan bor fullt med folk och jag undrar vilket land dom tillhör. Passagen går i alla fall smidigt.

Välordnat?
Trots att Malawi är ett av de allra fattigaste länderna får vi genast ett intryck av att det är ganska välordnat. Vägen är i mycket bra skick, bostäderna är murade och ganska välbyggda och vi ser en del stora plantager.

Landskapet här i västra delen är flackt och inte alls så dramatiskt som i Zambia.

Det är inte så långt till huvudstaden Lilongwe där vi slår läger för dagen på Kiboko Camp. 

Underhållning
På kvällen blir vi underhållna av en ung kille med gitarr och fot-trumma. Trumman låter mest som en pappkartong och gitarren är den slitnaste och skitigaste jag någonsin sett. Men han spelar mycket intensivt och gör ett mycket personligt intryck.

 

Faktaruta för Malawi

Historik
Liksom sina västra grannländer blev Malawi ett brittiskt protektorat efter att européerna gjort upp om Afrika i "the Scramble for Africa" på 1880-talet. I praktiken kom det, precis som Nord- och Sydrhodesia, att skötas av Cecil Rhodes under namnet Nyasaland. Mycket militär styrka användes för att komma till rätta med den arabiska slavhandeln som blomstrade kring Malawisjön. 1964 blev dåvarande fritt. 

Klimat och kultur
Malawi har ett hett klimat med regnperiod mellan november och april. De flesta i landet är kristna men det finns också en stor grupp muslimer och många har traditionella livsåskådningar.

Statistik
Malawi är ett av världens fattigaste länder. BNP per capita är en förtiondel av Sveriges, 570 US$. Nästan 80% av befolkningen lever på mindre än 2 US$ per dag vilket är lite bättre än i Zambia trots att landet är fattigare. Det är ett tätbefolkat land där det bor 98 personer per km2.

Spädbarnsdödligheten är hög, över 10%, och den förväntade livslängden är inte mer än 38 år. 15% av den vuxna befolkningen är smittad av HIV.


Vägen till den malawiska gränsen är i bedrövligt skick.


Chipata, Zambia


Trubaduren i Lilongwe


Dag 35. Tisdag, 16:e December

Old City
Åker in till Old City i Lilongwe. Området är känt för alla sina butiker och marknadsplatser men också för sin kriminalitet. Det gäller att hålla ihop i grupper och inte vistas på bakgatorna.

Strul på banken
Vi börjar med att gå till banken för att ta ut pengar för vi hittar ingen internationell bankomat. Jag använder VISA-kortet för mina dollar är nästan slut. Enkel match att dra kortet tycker man. Men  kassörskan hon räknade och kalkylerade och ringde samtal och räknade igen och kliade sig i huvudet. Tog nästan en timme att få ut lite pengar.

På stan
Vi strosar runt i staden och handlar lite tyg och CD-skivor. Det finns ett internetkafé men uppkopplingen är så dålig att det är tveksamt om man ens kommer ut på linjen. Får vara tillsvidare. 

Strömavbrott
Lagom medan vi sitter och äter pizza kommer ett tropiskt åskregn med vilket resulterar i ett kortare strömavbrott.

Mot Senga
Vi lämnar huvudstaden och fortsätter till Senga Bay. Linda och Robban har varit så kloka att dom köpt tabletter mot bilharzia i Lilongwe. Senga ligger nämligen vid Malawisjön som är känd för sitt fina vatten och vackra stränder men också för förekomsten av de små räliga bilharziamaskarna. 

Malawisjön
Vi kampar på ett ställe som heter Livingstonia Beach. Underbar strand och ett öppet område med bar i mitten med utsikt över sjön. På andra sidan någonstans ligger Moçambique. 

Tvättdags
Handtvättar lite desperat i kallt vatten och hårschampo. Klädförbrukningen har sedan länge minimaliserats till att omfatta ett par korta byxor, ett linne, några kalsonger och absolut inga strumpor. På natten blir det ett riktigt oväder med regn och storm och vi får rusa upp mitt i natten och rädda tvätten som hänger kvar på linorna.

 


Ett par bilhartziamaskar som kopulerar.


Livingstonia Beach


Butik i Senga.


Senga village. 


Kungfu i Senga


Dag 36. Onsdag, 17:e December 

Storstädning
För en gångs skull har vi sovmorgon. Lugnet efter stormen. På dagens program står storstädning av bussen. Lagom tills vi plockat ut allt börjar det ösregna på nytt. Viss panik uppstår och det blir lite gruff om vems väskor som skall stå var, men det reder sig till slut. Det gör det ju alltid.

Nsima
På eftermiddagen går jag och Robban en sväng in till den lokala byn. Vi äter nsima på en liten restaurang, vilket är den lokala  majsgröt alla äter här i södra Afrika. Handtvätt ingår i middagsceremonin för man äter med fingrarna. Billigt, fullt ätbart och mycket mättande.

Azungi
Robban, som tidigare arbetat i Malawi, har en t-shirt där det står "AZUNGI" vilket väcker skratt överallt bland lokalbefolkningen, eftersom det helt enkelt betyder "vit man".

Idag lär jag mig också ett av mina första swahiliska uttryck som spridigt sig ända hit ner, "Hakuna Matata" vilket på skånska betyder "de' e' lugnt". Det är ett favorituttryck i Afrika och kan användas i alla situationer och sammanhang.

Krämpor
Jag ägnar en stund av eftermiddagen till att dra några stygn ur huvudet på Norske-Thomas. Han hade oturen att första dagen i Vic Falls gå rakt in i en vägskylt och fick sys med flera stygn. Apropå krämpor så är det många som har fått konstiga insektsbett, eksem eller pigmentförändringar. Någon har svullna fötter och några har småsår som aldrig läker. Lite magsjuka gracerar av och till men ändå förvånansvärt måttligt.

 


Storstädning av Bill i regnet.


Robert skall handla te.


Torkad småfisk äts som snacks.


Lunch i byn


Dag 37. Torsdag, 18:e December

Den tjuvaktiga apan
Vaknar av det ett oväsen. Ser en babian som rusar bort från vår buss, tydligen han varit där inne och stulit ett paket kex. Babianer och gröna markattor finns överallt här i södra Afrika och kan vara en plåga på kampingplatser. Jag tror att det är därför det ofta finns lösgående hundar på kampingplatserna för dom är ganska effektiva på att hålla borta aporna.

Det varnas också för flodhästar som kan komma upp och beta på nätterna, några sådana syns däremot inte.

Chintheche
Avfärd och vi åker norrut utmed stranden. Nästa kamping är i Chintheche, en stor och öppen plats med lång sandstrand och mangoträd utmed vattnet. Det är otroligt varmt idag. Det är alltid olika bud om hurtillvida det finns bilharzia eller inte. Vattnet är lockande men det känns onödigt att chansa.

Jag tar några parti schack med Kari viket slutar oavgjort.

Tropiskt oväder
På natten blir det oväder över sjön med fantastiska blixtar som slår ner i grannlandet.

 


Jordbrukerska i Salima.


Bilarna utnyttjas maximalt. 


Dag 38. Fredag, 19:e December 

Trafikpoliser
Avfärd som vanligt och vi kör vidare ännu längre norrut. Här är lite trafikkontroller då och då utmed vägen. Även om det står polis på skyltarna ser de ofta mer ut som militärer med kamouflagekläder och automatvapen. Vet inte vad dom sysslar med egentligen. Turister är dom i alla fall inte intresserade av.

Mzuzu
Pausar i staden Mzuzu som är ganska modernt utrustad. Köper lite vackra handmålade vykort och provianterar. Linda köper julpynt till Billbussen, bra initiativ även om jag är en av dom som mest är glad att slippa allt julstök.

Internettet är lite trögt och det får vara med det och mobilen är förövrigt död i hela Malawi, liksom den var i Zambia.

Nya vägar
Hela vägen utmed sjön är ganska ny och mycket välbyggd med kraftiga broar över alla flodbäddar. Det finns också nyanlagda brunnar med jämna mellanrum. Måste vara något biståndsprojekt.

Chitimba
Det är lite bergigare här i norr och en lång serpentinväg tar oss ner till den sista kamping vid Malawisjön, Chitimba. Lika  underbart vackert här som tidigare utmed sjön.

Strömlöst
Strömgeneratorn på kampingen kollapsar på kvällen. Anders från Billbussen som är elektriker tar sig en titt men det verkar inte som det går att laga. En bil med stereo får tjänstgöra som bar underhållning. The show must go on!

Pärlband
Själv sitter jag i mörkret och tittar ut över sjön. Fiskebåtarna med sina strålkastare ligger som ett pärlband över horisonten, eldflugorna dansar över stranden och i bakgrunden är det åter gigantiska blixtar som lyser upp natthimmeln.

Det är kvavt långt in på natten och allting känns klibbigt.

 


Barn i Chitimba


En tuffing


Dag 39. Lördag, 20:e  November.

Vandring
Uppe i bergen bakom Chitimba ligger en by på 2000 meters höjd som heter Livingstonia. En utflykt dit är planerad för dagen. En del har redan tidigt på morgonen gett sig iväg dit till fots. För oss som är lite latare av oss har Robert lyckats fixa skjuts med en liten pickup.

Obekväm transport
18 man lyckas vi pressa ihop, tre i förarhytten och 15 på flaket. Det finns inget att sitta på och inget att hålla sig i. Vägskylten berättar att det är 15 km upp till Livingstonia men det tar en och en halv timme att komma upp för branten på dessa skumpiga serpentinvägar. Vi är helt slut när vi kommer fram och frågan är om det inte hade varit lika enkelt att gå upp.

Livingstonia
Här finner vi i alla fall en liten, till synes välmående, by med collage, sjukhus, elverk och butiker. Ursprungligen var detta en missionsstation. Anledningen att den blivit placerad här var att det inte finns malaria på denna höjd.

Lång vandring ner
Vi vandrar lugnt nerför, delvis på vägen, delvis följer vi torkade bäckar. Ganska hett i middagssolen. Tar mer än tre timmar att komma ner. Fick skavsår i skrevet på köpet.. 

Trasiga skor
Min ena sandal har nästan gått mitt av. Tur att den höll ända ner i alla fall. Jag visade den för vår guide som hette Visdom. Han tvekade inte utan sa genast att den kan han fixa. Han fick fem dollar och sydde ihop den och förstärkte med en bit bildäck. Höll faktiskt resten av resan. Heder åt honom. 

Tvättdags
Tvättar lite kläder i kallt vatten och hårschampo. Egentligen bör man tvätta på morgonen för det torkar snabbt i middagsvärmen. Nu på eftermiddagen och natten torkar det inte alls.

Sista kvällen i Malawi och vi somnar trötta efter dagens strapatser. 


Alla man lastade på flaket.


Marknad i Livingstonia


Vy från Livingstonia ut över Malawisjön

Fortsättning...