Södra Tanzania


Dag 40. Söndag, 21:e November 2003

Åskväder
Vaknar av en åskknall klockan fem på morgonen. Sedan började det ösregna. Panik i lägret. Vi fick rusa upp igen och rädda all tvätten, det var inte bara jag som tvättade igår.

Inget vatten
Inte nog med att strömmen saknas, idag finns inte heller något vatten. Toaletterna går inte att spola, ingen dusch och inget kaffe till frukosten. 

Typisk Pink-frukost
För övrigt består frukosten av formfranska, bordsmargarin som blivit flytande i värmen, ost som är strimlad för den är för mjuk att hyvla, jordnötssmör, marmelad, tomater samt kokta potatisar och nyponsoppa från igår. Ganska typisk Pink-frukost och det går egentligen ingen större nöd på oss.

Till Östafrika
Idag lämnar vi Malawi och är nu på väg mot Tanzania i norr. Det innebär också att vi lämnar Södra Afrika för Östafrika. Tar en timme att komma igenom gränserna. Några får ordna visum på plats vilket inte är något problem. 

Svartväxling
Svartväxlar lite igen vid gränsen. 1 US dollar motsvarar 1000 Shilling. Lätt att räkna. Konstigt nog har ingen av oss blivit lurad någonstans när vi svartväxlat och kurserna har varit rimliga. Men visst skall man vara noga med att kontrollera varje sedel, och helst inte svartväxla alls.

Större variation
På andra sidan gränsen möter oss ett helt nytt landskap. Vägen går uppför i ett grönskande och dramatiskt högland med gigantiska te-plantager, bananodlingar och majs. Hus och hyddor förekommer  i många olika skepnader och med stor skillnad i standard. Halmtak blandat med plåttak. Stora vackra buskar med änglatrumpeter och hortensior finns utanför bostäderna. Upplevs som om det finns en mycket större variation här i Östafrika, både när det gäller naturen och civilisationen. 

Mbeya
På vägen som så småningom leder till Indiska Oceanen kampar vi i staden Mbeya, 1800 meter över havet. Här finns bra Internetförbindelser och gott om butiker. Vattnet kostar 600 Shilling/liter. Malaria lär inte finnas för det ligger för högt. Mobilen fungerar igen efter att ha varit död Zambia och Malawi.

Enkel kamping
Kampingen är lite tråkig för vi övernattar på asfaltsplanen bakom ett hotell. Vattentoaletter finns men däremot inga toalettsittsar och inget vatten. Får duga i alla fall, vi är ganska härdade vid det här laget.

Kalla nätter
Här på höglandet är det riktigt kallt på natten och för första gången på länge blir det till att plocka fram sovsäcken. Det låter som om alla stadens hundar ylar ikapp under natten.

Faktaruta för Tanzania 

Historik
Tanzania blev självständigt 1962. Landet ingår i en handelsunion med Kenya och Uganda. 

Klimat och Kultur
Här är två regnperioder. Det lilla regnet i nov-jan och det stora regnet i mars-maj. Beroende på höjdskillnader inom landet är klimatet ganska varierat. 
Kristna lever inåt landet och muslimer vid kusten. 

Statistik (FN 2001)
Tanzania är mycket fattigt. BNP per capita är mindre än en förtiondel av Sveriges, 520 US$. Mer än hälften av befolkningen lever på mindre än 2 US$ per dag. Vart tionde barn upplever inte sin ettårsdag och den förväntade livslängden  är 44 år. 8 % av den vuxna befolkningen är smittad av HIV. Befolkningstätheten är moderat, 38 personer per km2, vilket ändå är nästan dubbelt så många som i Sverige.


Linda och Robert äter mango framför kyrkan, i väntan på bättre tider

 

 


Dag 41. Måndag, 22:a December

Låglandet
Hotellet bjuder på en frukost som består av 90% frukt samt lite bröd och kaffe. Färden går vidare mot kusten och Dar Es Salaam. Vägen går nerför och vi närmar oss låglandet. Det är mycket varmt här och solen står nästan i zenit.

Stabilt
Här är kuperat landskap med mycket träd, blandat med odlingar och ganska glesbefolkat. Det är poliskontroller lite då och då liksom tidigare, däremot utan militärer vilket ger känslan om att Tanzania är ett politiskt mer stabilt land än grannländerna.

Vi stannar i en liten by i desperat jakt på bröd till 70 personer. Hittar inget bröd men köper en grillad majskolv för 100 Shilling. Inte illa som mellanmål.

Sisal
Vi lunchar utmed  vägkanten. Jag blir fascinerad av en man som sitter på marken och tillverkar rep av kaktusfibrer som han rensar mot en metallskrapa. Vi har sett stora kaktusodlingar och undrat vem som är intresserad av att köpa massa kaktusar. Det är naturligtvis sisal, som framför allt används för att tillverka de kända  sisalmattorna.

Hus istället för hyddor
Bostäderna här förefaller vara mer hus än hyddor. Ofta finns det också ekonomibyggnader intill bostäderna vilket vi inte sett i södra Afrika. Överallt, även i södra Afrika, ser vi ganska många övergivna hus. Bara skalet finns kvar, inget tak, dörrar eller fönster. Har bygget blivit avbrutet eller har ägarna avlidit? Och om det inte används, varför river man det inte? Vi förstår inte riktigt. 

Kitonga Comfort Motel
Efter att vi passerat staden Iringa hittar vi, lite oplanerat, ett lämpligt ställe att övernatta, Kitonga Comfort Motel. En ny upprustad kamping med bar, diskotek och satellitteve. För första gången träffar vi på masaaier, det sägenomspunna krigarfolket från norr. De är tjänstgör här som vakter.


Kitonga. Erik borstar tänderna i mineralvatten


Barn i Mikumi


Dag 43. Tisdag, 23:e December.

Mikumi
Vi fortsätter österut och passerar Mikumi National Park. Här i parken finns lite unika mini-elefanter och mini-giraffer. Jag vet inte om det beror på matbrist eller inavel. Här är i alla fall trädsavann och är ganska torrt. I flodfårorna syns inte en droppe vatten, regnet har nog inte kommit än.

Korgförsäljning
Vi lunchar i en by efter nationalparken omgivna av försäljare. Dom har specialiserat sig på flätat material, korgar, hattar, väskor och annat. Jag nöjde mig med en hatt till julfesten imorgon.

Indiska Oceanen
Framåt kvällen når vi Dar Es Salaam ute vid Indiska Oceanen. Vi har nu korsat tvärsöver hela kontinenten från kust till kust. Här är tropisk värme och solen står i zenit. 

Dar Es Salaam
Vi besöker Royal Palm Hotel för att kunna växla pengar. Smutsiga och ovårdade hamnar vi lite missanpassat i den fina baren. Efter en GT och springbok blir vi hungriga får vi för oss att lyxa till det lite för en gångs skull och beställer en 30 dollars buffé på hotellet. Dollar allt som allt men det var också en fantastisk måltid med alla sorters grönsaker och kötträtter. Jag avslutade med ett par dubbla pannkakor flamberade i Grand Marniere.

Silver Sands
Väl mätta är det dags att ta sig ut till kampingplatsen Silver Sands, någon mil utanför staden. Fantastisk strand med palmer, vit sand och klarblått vatten som är minst 35 grader varmt! Det är otroligt varmt och värmen håller i sig hela natten.

Trasiga bussar
Stötdämparna har gått sönder igen på både Bill och Trisse. Det är minst tredje gången och reservdelarna börjar ta slut.

Dagsnyheter
Köpte en dagstidning härom dagen. Nyheterna i korthet är:
-Ledarspalt om AIDS och kvinnlig omskärelse. 
-Man är stolt över att korruptionen i landet minskat. Idag har Tanzania krupit under 100-strecket bland de minst korrumperade länderna, av 130. Alltid något.  
-Saddam Hussein är tillfångatagen efter 8 månaders krig i Irak. I en en spydig insändare påpekas att det är väl massförstörelsevapen och inte Saddam som amerikanarna borde visa upp? Jag kan inte annat än att hålla med.
-Sedan några veckor är det total vattenbrist i delar av Dar Es Salaam. Tydligen har det privata vattenbolaget klantat till det på något sätt. 
-Bakgrundsartikel om jordägarproblemen i Zimbabwe där skribenten påpekar att man förträngt det faktum att Storbritannien faktiskt har ett stort ansvar för den situation som uppstått. 

Nyheterna här nere har helt klart en annan vinkling än vi är vana vid i västvärlden.  


Korgförsäljning vid Mikumi


Mikumi


Silver Sands.

 


Dag 43. Onsdag, 24:e December. JULAFTON

Julgröt
Kökstjänst igen, på julafton av alla dagar. Börjar dagen med att koka risgrynsgröt till 70 personer, cirka 25 liter, tror jag. Blev till att röra och röra...

Glöggparty
Resten av dagen ägnar jag åt att slappa och bada i Oceanen.  Avbrott för ett glöggparty på eftermiddagen. Blir till att röra i den stora grytan igen. Är tvungen att preparera min stråhatt inför hattävlingen ikväll. Blir en märklig frukthatt med äpplen och bananer toppat av en 1,5 kilos ananas. 

Nordiska Hälsovårdskliniken
Några av oss har varit tvungna att åka in till staden och besöka en läkarmottagning, Nordiska hälsovårdskliniken. Bra på att ta betalt är dom i alla fall, 160 US Dollar per besök, men tycks också göra ett grundligt jobb.

Afrikansk julmiddag
På kvällen blir vi bjudna på buffé på sandstranden. Annorlunda julmiddag. Vann faktiskt hattävlingen! Naturligtvis är det fest i baren långt in på natten.

 


Tomtarna är redo att servera risgrynsgröten.
(Foto av Kari Neijonen)

Robert och Norske-Erik bygger en jultomte

Fortsättning...