De tre viktigaste kryddorna
1. Färsk ingefära är grunden i den kinesiska kryddningen, den ger en mustig och varm smak, och ingår i så gott som alla recept. En bit av valnöts storlek blir bra för två personer. Den skall skalas och hackas mycket fint.
2. Förutom ingefära används
mycket chili. Bäst är torkade röda chilifrukter som man krossar eller
hackar. Själv är jag lat och köper färdigkrossad chili i storpack.
1-3 hela frukter eller en nypa kross per person kan vara lagom.
3. Den tredje kryddan är
purjolök som även den finhackas. Standard är en bit på 10-15 cm för
två personer.
Kryddning är ju dock en mycket personlig fråga och man får helt enkelt prova sig fram.
Andra kryddor
Utöver dessa kryddor förekommer naturligtvis vitlök men inte som någon standard. Vitlök, hackad förståss, gör sig speciellt bra till små grönsaksrätter, gärna med lite sesamolja som topping.
Salt och peppar kan användas efter behag men själv finner jag inget behov av att detta. Jo, salta riset förståss. Sältan fås i stället av sojasåsen. Mer om detta längre ner.
Koriander, kardemumma och andra exotiska kryddor som används flitigt i det indiska köket är ovanliga i det kinesiska köket.