Forskning
Det finns ju många teorier idag om vad som är nyttigt och mindre nyttigt. Vad man skall tro på är ju inte lätt att veta. De flesta teorier poppar upp och dör ungefär i samma takt som hitlåtarna på NRJ. Nja...lite överdrivet kanske, men ett nytt publicerat vetenskapligt fynd motsägs fort av ett annat.
Hur forskar man egentligen om mat? Ganska omöjligt kan man tro. Det måste finnas tusentals faktorer som påverkar vårt näringsupptag. De flesta av dem är dessutom troligen okända för oss.
Vetenskaplig forskning är inriktad på att studera detaljer och tar inte hänsyn till helhetsbilden. Det speglas ju också i den rapportering som sker. Ena året skall man äta Selen, nästa år är det Q10 som gäller. Ibland är det nyttigt att dricka ett glas rödvin om dagen, ibland är det bättre med kaffe.
Kolesterolfetter var ett tag ett skällsord till man upptäckte att en del av fetterna var nyttiga. Och hur separerar man de nyttiga fetterna från de onyttiga? Fett var överhuvudtaget ett skällsord till man insåg att vi inte kan tillgodogöra oss fettlösliga vitaminer utan intag av fett. Ja, så här kan man hålla på i det oändliga.
Mycket av propagandan kring kosthållning kan man också misstänka baseras på politiska strategier. Jordbrukspolitik och samhällsekonomiska intressen påverkar så klart myndigheternas uttalanden.
I vårt moderna överflöds- och utseendefixerade samhälle tyck det också råda en stor förvirring kring begreppet hälsosamt. Många anser att ordet kalorifattigt är jämställs med hälsosamt men det ena har ju inte med det andra att göra.
Övervikt är naturligtvis inte hälsosamt men det är heller inte det stora hälsoproblemet sett ur ett historiskt eller internationellt perspektiv.