Chicago Down Town sett från Sears Tower. Här flyte södra och norra grenen av Chicago River ihop. Närmast till höger är korsningen Randolph-Franklin. Klicka på miniatyrbilderna neranför för att se mer.

Den gamla bron som inte fungerar längre hänger trofast kvar. Här korsar West Kinzie Street Norra Chicagofloden.

Sears Tower, Chicagos stolthet, sett underifrån - uppenbarligen från South Wells Street.

Metron som susar fram genom luften ovanpå West Lake Street bekräftar bilden av en riktig världsmetropol.

De gamla broarna i centrum. Genom det gedigna järnverket skymtar Dearborn Bridge. Det öppna och runda pakeringshuset, egentligen två stycken - Quaker Towers, påminner mest om ett par majskolvar och känns igen på lång håll.

Skyskraporna reser sig majestätiskt över Chicagofloden som grekiska kolonner. Floden rinner numera baklänges, dvs FRÅN sjön i ett försök att minska nedsmutsningen av Lake Michigan. Istället dumpar man avloppsvattnet i nästa delstat. Well, well...

Glasfasaderna ger ett magnifikt och levande stadsbild.

En inklämd kyrka som förlänge sedan krymts till en dvärg av de nya monumentala byggnaderna.

Glasfasader utmed Chicagofloden och Wacker Drive.

Ännu mer glas.

Glasfasaderna ger upphov till abstrakta konstverk.

Blues Connexions styrelse reflekterade i den fascinerande stålskulpturen i Millenium Park. Här ser man också den varierande arkitekturen av nya och gamla hus utmed Michigan Avenue

Connexion sponsrar Chicagos bluesmusiker

080507 historial studies

 

Vi har besökt Chess Studios, 2120 South Michigan Avenue, adressen som Rolling Stones gjorde odödlig genom en av sina låtar. Det var här allting hände en gång.

 

Studion är sedan länge utrymnd menBlues Heaven - the place we all want to go one day när vi såg in i studion genom kontrollrummets stora fönster kunde vi annat än känna oss betagna av den historiska atmosfären. På väggarna hänger originalmålningar av Ron Wood.

 

I studion huserar nu Willie Dixons Blues Heaven Foundation, en organisation som drivs av Dixons efterlevande och arbetar för att förbättra vilkoren för Chicagos och Amerikas bluesmusiker.

 

Willie Dixon, Muddy Waters and Buddy Guy at Chess Studios.

 

The Blues Connexion sponsrar organisationen.genom att köpa upp ett lager rockknappar och T-shirts. We makes a difference!

Mingus PÅ Velvet

080507 jazz news

Den samhällskritiske jazzmusikern och kompositören Charlie Mingus som dog 1981 har nu blivit en ikon i sin gamla hemstad. För att hålla oss medvetna om hans musikaliska verk uppträdde i kväll gruppen Mingus Awareness Project på Velvet Lounge. För att vara helt korrekt fanns det också djupa influenser från Mingus favoritsaxofonist, Eric Dolphy, vilket dock inte gjorde saken sämre.

 

Gruppen håller både människor och musik levande genom att hylla ikonen med hans musik men i kväll sponsrar dom också en insamling för forskning kring sjukdomen ALS, den mystiska sjukdom som Charlie Mingus dog av.

 

Med en ung ensamble lyckas dom återskapa Mingus lite sarkastiska blueskänsla. Framförandet kändes lite stelt men den musikaliska kvalitén var oväntat hög och gruppen uppvisade flera goda solister.

 

En personlig sångare ingick också i bandet. Texterna hade ett klart politiskt budskap men vem som är författren förblir oklart. >>>

 

>>>

Miljön på Velvet kundeMingus Awareness Project at Velvet Lounge. dock ha varit trivsammare. Klubblokalen är kal och saknade mysbelysning vilket gjorde att den mest påminde om en billig lunchrestaurang. Det kan ursäktas med att man nyligen fått byta lokaler och The Blues Connection är väl medveten om vad det betyder.

 

 

Helhetsintrycket ger 4 ylningar för sin höga musikaliska kvalité och sarkastiska texter.

 

B.l.u.e.s och Kingston Mines

080507 social studies

 

Vi inspekterar bluesjammen på den anrika North Halsted Street.

 

Första anhalten är B.L.U.E.S-Bar där det denna onsdagkväll pågick en projam-session. Ständigt husband på dessa jam är Big Ray och Chicko Banks med gruppen 'The Chicago Most Wanted'.

 

Klubben är proppad med folk så här mitt i veckan. Miljön är intim och lite lagom skitig vilket tilsammans ger en B.L.U.E.S-signgenuin blueskänsla precis så som vi vill ha det. Vi inser snabbt att detta är ett av de mest betydelsefulla och levande forumen för dagens chicago-blues.

 

 

Här får man en tydlig bild av vem som är inne och vem som är ute. Förutom Big Ray och Chicko Banks sågs Big Time Sarah, Bernard Allison och Luke Pytel på scenen. Som en joker i leken dök det även upp en liten japanska med en stor altsax som hon trakterade med god entusiasm.

 

I kompsektionen utmärkte sig den ihärdige trummisen Pooky Styx (även han från 'The Most Wanted') som fick slita hårt för brödfödan hela kvällen.

 

Våra utsända rapporterar i följande artiklar om deras intryck.

Panoramic view from Sears Tower

 

Chicago view from the Sears Tower


B.L.U.E.S: Big Time Sarah

080507 blues news

 

Still going strong. Big Time Sarah, 58 år, var en av dom som höll hov på B.L.U.E.S. denna kväll. En lång, både tung och lekfull version av Willie Dixons klBig Time Sarah as a hoochie coochie women.assiker "I'm a hoochie coochie (wo)men" satte ribban för de andra jammarna..

 

Framförandet får 4 ylningar.

 

B.L.U.E.S: Chicko Banks m.fl.

080507 blues news

 

 

Big Ray from 'The Chicagos Most Wanted'Gruppen 'The Chicagos Most Wanted' bidrog själva med några nummer under proffsjammet denna kväll.

 

 

 

 

En tung version av låten 'I belive' drog ner lika tunga applåder. Förhoppningsvis drog det även ner en del dricks i fickorna.

 

Som punkten över i avslutades kvällen i en gitarrorgie med, troligen, Chicko Banks. Tunga grejer!

 

På det hela får kvällen 5 ylningar för sin blandning av spontanitet och kvalité.

Kingston mines

Kingston Mines är Jimmy Burns i farten. Igen. Kvalitén är hög även här i gruvan men lokalen är större och kalare än Blues Bar. Det känns mindre intimt och man förlorar närheten till musikanterna.