Chicago frontview

Jimmy Burns

080505 Social studies

The Blues Connexion Blues Legend Sign har besökt bluesjammet på Buddy Guy's Legends. Jimmy Burns inledde kvällen med en konsert. Kvalitéen var hög denna måndag både på den inledande konserten och på jammet.

 

En som skiljde sig från mängden, på gott och ont, var Bernard Allison med sin starka utstrålning men lite aggressivaJimmy Burns attityd. En BB King-inspirerad sångare som vi tyvärr inte känner namnet på samt en blonderad manslukerska gjorde också succé denna kväll.

 

På det hela taget gav kvällen lite splittrat intryck och får bara 3 Ylningar i betyg.

 

Bernard Allison and ... at Blues Legend's

Bernard Allison med flera jammar på the Legend

Buddy Guy

080505 historical news

Blueslegenden Buddy Guy har fått mottaga en magisk T-shirt av the Blues Connexion. I klädesplagget finns en insydd amulett insydd med texten "Hinc Robur et Securitas". Tröjan anses skydda mot skilsmässor, giriga skivbolag och skottskador.

 

Chairman Steve meets Buddy Guy

Steve Grahn möter the Legend på the Legend. Buddy Guy himself.

 

alligator records

080506 political discussions

 

Skivbolagsdirektören Bruce Iglauer från Alligator Records fick idag besök av the Blues Connexions delegation. Han passade på att göra ett uttalande om bluesmusikernas besvärliga ekonomiska situation.

 

Gagerna är usla och arbets-förhållandena oreglerade. Utan att ha en hitlåt på listorna är försörjningen svår och det är ju inte så ofta man finner blueslåtar på hitlistorna. De som är inne idag är ute imorgon för man kan inte leva på gamla meriter i detta dynamiska land. Detta i motsats till i Europa som kan sin historia och tar väl hand om sina gamla hjältar.

 

På gott och ont tvingas därför många bluesmusiker över Atlanten för att överleva. Där blir de ofta mottagna som kungar och på ett paradoxalt sätt tjänar den gamla världen således som en konservator åt den amerikanska kulturen. Tack Europa!

 

Chairman Steve at Alligator Records

 

Hur som helst, The Blues Connexion rekommenderar alla Chicagos bluesmusiker att emigrera till the City of Malmoe in Sweden där vi skall lobba för att de automatiskt kan få uppehållstillstånd och kulturbidrag. De kan lämpligen bo i kvarteret Herrgården vilket är ett multietniskt område med skottlossning och poliskravaller varje dag, precis som i Chicag. Här torde musikerna känna sig som hemma.

 

Special Concert: honeboy edvards

080506 historical eventHoneboy Edwards at Chicago Cultural Center

En minnesvärd eftermiddags-konsert på Chicago Cultural Center med en av bluesens åldermän, Honeboy Edwards.

 

 

Edwards är född 1915 och växte upp i Mississippi. Själv hävdar han att han varit polare med Robert Johnson. I början av 50-talet kom han till Chicago och har sedan dess varit ett stående inslag i stadens kuturliv. Fortfarande i 93-års ålder turnerar han flitigt men säger att detta är i alla fall sista året han reser utomlands. >>>

 

Outside abc-news at North State Street

Utanför ABC's lokaler på State kan man följa nyhetssändningarna live genom skyltfönstret.

>>>

Honeboy är en av de sista ursprungliga deltablues-gitarristerna. Han framför blues i den genuina stilen där varje låt har sin egen prägel och musiken har en befriande avsaknad av dagens matematiska formbundenhet.

 

Det ställde dock till lite problem för ackompanjetören som uppenbarligen inte hunnit sätta sig in i Edwards metriska utsvävningar. Tillsammans med den sterila miljö som kulturcentret erbjuder blir det samlade betyget därför inte mer än 3½ ylningar.

 

Audience at Chicago Cultural Center

Bluesconnexion smälter obemärkt in i publiken

Deep blue organ trio At Green mill

080506 jazz news

Den blinde organisten Chris Foreman spelade ikväll med sin 'Deep Blue Organ Trio' på Al Capones gamla stamklubb, the Green Mill. En mysig och intim pub i lite engelsk stil. Så skönt att få höra en riktig Hammond B-3:a, och dessutom med bländande framföranden av modern standardjazz.

 

Foreman, som är en ständig gäst här på Möllan, har sedan länge sin trio tillsammans med gitarristen Bobby Broom och Greg Rockingham och har flertalet skivinspelningar bakom sig. Alla musikerna imponerade, inklusive trumslagaren på 150 kg som höll ett tungt beat bakom solisterna.

 

Chris Foreman's Deep Bleu Organ Trio at Green Mills

 

Kvällen får 4½ ylningar av våra utsända.